سالار سیفالدینی
دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی، دانشگاه تربیت مدرس
تعداد مقالات: 10
سالار سیفالدینی متولد 1363 در تبریز، کارشناس حقوق،کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی و دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس.
پژوهشگر میهمان در بنیاد مطالعات قفقاز و همکار مطالعاتی موسسه مطالعات تاریخ معاصر و مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری و مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور است.
حوزه کاری وی در زمینههای هویت، ناسیونالیسم و مسائل قومی با تمرکز بر آذربایجان، قفقاز جنوبی و ترکیه است. وی با مجلات و نشریات متعددی همچون فصلنامه گفتگو، کتاب ماه تاریخ، همشهری دیپلماتیک، روزنامه ایران،شرق، روزنامه بهار، جام جم و... همکاری داشته و مقالات پژوهشی از وی در ارتباط با مسائل قومی در برخی کتابها یا ژورنالهای علمی – پژوهشی به چاپ رسیده است
-
2 اسفند 1397 ساعت 01:12
حقوق شهروندی
پژوهش حاضر با ماهیت بنیادی،روش توصیفی ـ تحلیلی سعی دارد با استفاده از منابع کتابخانهای به این پرسش پاسخ دهد که چه آسیب هایی در انتظار تفسیرهای غیرحقوقی از اصل 15 قانون اساسی است.
-
27 فروردین 1396 ساعت 18:29
تنوع فرهنگی - هویتی و انسجام ملی
فربهسازی مقوله قومیت، دامی است که درنهایت موجب تضعیف نهاد دولت خواهد شد. اما تمایل زیادی وجود دارد که برخی از مطالبات مشروع قومی در قالب حقوق شهروندی پاسخ داده شوند. پارادوکس مهمی که در این مقطع ظاهر میشود این است که آیا مقوله «شهروندی» با «قومیت و قبیله» در تضاد است؟
-
2 اسفند 1394 ساعت 16:47
هویتهای طایفهای، قومی و مذهبی
مدتها است که موضوع ترویج و اشاعه ادبیات نفرت به یکی از دغدغهها و مشکلات اجتماعی ایران تبدیل شده است که اغلب به عرصه سیاست هم کشیده میشود و آسیبهای دامنهداری را در پی دارد. تریبونهایی اعم از صداوسیما، روزنامههای پرتیراژ و یا محلی و اینترنت از جمله بسترهای مهم این پدیدهاند. در یکی دو ماه گذشته چندین مورد از حوادث مشابه در سطح گسترده موضوع رسانهها و شبکههای اجتماعی و به طور کلی نارضایتی عمومی شده است.
-
27 دی 1394 ساعت 20:55
هویتهای طایفهای، قومی و مذهبی
در ماههای اخیر یکبار دیگر شاهد افزایش تنشهای ناحیهگرایانه در آذربایجان بودیم که با پخش یک برنامه طنز از شبکه دوم صدا و سیما همزمان شد. متاسفانه کمتوجهی به هویت ایرانی و بسندهکردن به شعار و ظواهر در حوزه هویت دینی باعث خدشهدارشدن انسجام ملی در نواحی شمالغرب شده است.
-
6 آبان 1394 ساعت 08:34
زبان و هویت
حذف آمار کمی گروههای زبانی و قومی ایران از فکت بوک سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیا) یکبار دیگر بحث لزوم یا عدم لزوم جمعآوری دقیق اطلاعات مربوط به گروههای زبانی و قومی را در ایران فرایاد آورد.
«فکتبوک سیا» که بهصورت آنلاین نیز قابل دسترس است، آمار و اطلاعات پایه در خصوص تمام کشورهای جهان از جمله شاخصهای جمعیتی زبان و قومیت را جمعآوری و منتشر میکند. اطلاعات این بخش از دادههای ایران در سال 2014 به روزیرسانی شده بود و با توجه به نبود اطلاعات دقیق رسمی دراینباره، منبعی برای نویسندگان و پژوهشگران خارجی و گاه داخلی در خصوص ایران بهشمار میرفت.
به موجب قانون، مرکزآمار ایران موظف است هر دهسال یکبار به جمعآوری اطلاعات جمعیتی اعم از جنس، سن، وضع زناشویی، دین، مهاجرت، سواد، خانوار، مسکن، کار، سوخت و... بپردازد. این اطلاعات در نهایت از سطوح کشوری، استانی و شهرستانی مورد استفاده سیاستگذاران قرار میگیرد. تاکنون سابقه پرسش از قومیت و زبان افراد در سرشماریهای سراسری وجود نداشتهاست بااینجود برخی این انتقاد را مطرح کرده و بر لزوم جمعآوری اطلاعات شهروندان بر اساس قومیت و زبان تاکید دارند.
در مقاله حاضر به بررسی این موضوع خواهیمپرداخت که سیاست «اعمالی» دولت ایران در جمعآورینکردن آمار و شاخصهای اقوام ایرانی به شکلی که در برخی کشورها رایج است، سیاستی درست و کارآمد است یا خیر!
-
28 شهریور 1394 ساعت 12:48
مشاركت سیاسی
چندین سال است که در ایران نام انتخابات و اقوام با یکدیگر پیوند خورده است و یکی از لایههای زیرین اما تاثیرگذار پویشهای انتخاباتی در ایران، استفاده ابزاری جریانهای قومی از انتخابات و همچنین استفاده ابزاری نامزدها از ابزارهای قومی است. بنابراین میتوان ادعا کرد که موضوع فعلی، هم کارکردی دوگانه دارد و هم امری دو طرفه محسوب میشود. با عنایت به این تحلیل در این یادداشت سعی خواهد شد به بررسی و مطالعه بازیگری کنشگران قومی در انتخابات آتی مجلس بپردازیم.
-
20 اسفند 1393 ساعت 11:26
آذربايجان شرقي
|
فرهنگ
پیشنهاد تأسیس فرهنگستان زبان آذری یکی از وعدههای انتخاباتی حسن روحانی در سال 1392 بود که نخستین بار در دیدار با مردم ارومیه مطرح شد. وی در سخنرانی خود در جمع مردم این شهر وعده ایجاد چنین تأسیسی را در کابینه آینده خود مطرح کرد که بعدها جزئیات آن از سوی استاندار آذربایجان شرقی موردبحث و بررسی قرار گرفت.برخی از فعالان قومی، نویسندگان و روزنامههای محلی نیز از این موضع حمایت و آن را گامی مثبت ارزیابی کرده و سعی کردند درروند تأسیس آن مشارکت داشته باشند. از سوی دیگر برخی مدیران ، بر این باورند که چنین نهادی میتواند پاسخی مثبت به پارهای مطالبات محلی (زبانی، فرهنگی و...) باشد و در ضمن سیاستهای قومی و زبانی دولت را شفافتر خواهد کرد.
-
6 اسفند 1393 ساعت 14:44
هویتهای طایفهای، قومی و مذهبی
منشور حقوق شهروندی (پیشنویس 1392) یکی از اسناد سیاسی، حقوقی و اجتماعی بود که کابینه یازدهم بهسرعت پس از استقرار به تدوین و انتشار آن همتکرد. این منشور که درصدد تبیین و بسط مفهوم حقوق شهروندی است دومین کوشش دولتمردان کشور برای تدوین، تضمین حقوق شهروندی و آزادیهای فردی به شمارمیرود. پس از قانون احترام به آزادیهای مشروع و حقوق شهروندی (1383) که در 15 ماده به تصویب رسیده بود، تاکنون قانون اختصاصی دیگری در زمینه حقوق شهروندی به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسیدهاست. قانون اخیر درواقع کوششی بود در راستای بسط و تحکیم حاکمیت قانون و دولت قانونمند .
-
25 مهر 1393 ساعت 11:04
حقوق شهروندی
درجایی که سخن از اصول قانون اساسی میرود، نمیتوان از تحلیل درست حقوقی صرفنظر کرد و خارج از دایرة حقوق عمومی به تحلیل آن پرداخت. عدم رعایت این شیوه باعث شده است که بسیاری از تحلیلهای دیگر، خالی از آسیبهای حقوقی نباشد. این مقاله سعی دارد به بررسی آسیبهای عمده در تحلیل اصل 15 از منظر حقوق عمومی بپردازد.
اصل 15 قانون اساسی ج.ا.ا مقرر میدارد: «زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد. ولی استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانههای گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است».
-
20 شهریور 1393 ساعت 12:48
حقوق شهروندی
شکلگیری دستیاری امور اقوام ایرانی و اقلیتهای دینی در کابینه یازدهم حسن روحانی یکی از تازهترین ابتکارها در حوزه سیاستگذاری قومی کشور بوده است به نظر میرسد فعلاً در حال حاضر طی کردن دورهای از سنجش و مطالعه در این حوزه سهل و ممتنع است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تنها از اقلیتهای دینی نام میبرد که حقوق و منزلت آنها شناساییشده و رسمیت یافته است. قانونگذار سه بار از عنوان «اقلیت» در قانون اساسی استفاده کرده است که هر سه بار دلالت بر اقلیت دینی دارد. قانون اساسی دو بار از اصطلاح «قوم» در متن استفاده کرده است که به اصول ۱۵ و ۱۹ بازمیگردد. این اصطلاح در زبان فارسی دستکم دارای دو کاربرد مشخص میتواند باشد. یک کاربرد به معنی شاخههای یک خانواده بزرگ و مجموعهای از خویشاوندان است که جمع آن اصطلاح «اقوام» را شکل داده است و تداول دوم ترجمهای برای واژه اتنیک به معنی نژادها و گروههای مشخص نژادی در جوامع غرب است که جمع آن «قومیتها» می باشد. با عنایت به زمان تصویب قانون اساسی به نظر نمیرسد که قانونگذار ایران به معنای دوم که مفهومی متاخر و محصول دهه ۱۹۸۰ است گوشه چشمی داشته باشد. دراینبین، انتخاب عبارت و تداول صحیحتر برای دستیاری ویژه «اقوام ایرانی و اقلیتهای دینی» شایستة توجه و تقدیر است؛ اما استفادة گاهبهگاه و احتمالا مسامحهای از عبارت «اقلیتهای قومی» بهجای مفهوم بومی «اقوام ایرانی» در ساحت سیاسی کشور بهویژه در عرصه سیاستگذاری تااندازهای دور از اندیشه شکلگیری کشور و دولت ایران است.