علی اشرف نظری
دکترای علوم سیاسی، دانشیار روانشناسی سیاسی دانشگاه تهران
تعداد مقالات: 13
علیاشرف نظری دانشیار گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران است. ایشان دوره تحصیلی دکتری تخصصی، کارشناسی ارشد و کارشناسی علوم سیاسی را در سالهای 1376-1386 در دانشگاه تهران گذراند. از افتخارات کسب شده دکتر نظری میتوان به با کسب رتبه اول در هر سه مقطع تحصیلی، دانشجوی نمونه دانشگاه تهران در سال 1385، پژوهشگر نمونه جوان دانشگاه تهران در سال 1391، استادیار نخبه بنیاد ملی نخبگان و برگزیده به عنوان زوج نخبه از سوی بنیاد ملی نخبگان در سال 1392 اشاره کرد.
حوزه تخصصی ایشان روش و نظریه، اندیشههای جدید در علوم سیاسی و روانشناسی سیاسی میباشد. از ایشان تاکنون بالغ بر ده عنوان کتاب و بیش از 50 مقاله علمی – پژوهشی به چاپ رسیده است. برخی از عناوین کتاب¬های ایشان عبارتند از: مراکز و پژوهشگران مطالعات ايراني (تهران: انتشارات تمدن ایرانی،1385) با همکاري دكتر بهاره سازمند؛ مراکز و پژوهشگران مطالعات قومی (تهران: انتشارات تمدن ایرانی،1385) با همکاري دكتر بهاره سازمند؛ گفتمان، هويت و انقلاب اسلامي (تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامي،1387) با همکاري دكتر بهاره سازمند؛ مدرنیته و هویت سیاسی در ایران 1320-1280 ه.ش. تهران: میزان.1390؛ سوژه، قدرت و سیاست. تهران: نشر آشیان، 1391؛ روشهای مطالعه و یادگیری و کاربرد اینترنت در علوم سیاسی، تهران: میزان.1392؛ دیوید پاتریک هاوتن. روانشناسی سیاسی. ترجمه علی اشرف نظری. تهران: نشر قومس، 1393؛ تصورات قالبي و بازتاب آن در روابط گروههای هويتی: ارزیابی پیمایشی و مقایسهای. تهران. انتشارات دانشگاه تهران، 1392.
-
بایستههای راهبردی دولت دوازدهم
20 خرداد 1396 ساعت 18:26
حكمرانی و مردمسالاری دینی
«هوش عاطفی فرهنگی» و «عقلانیت برانگیخته»، ذاتی امر سیاسی است و نباید آن را نادیده گرفت. این بدان معناست که بسیاری از پدیدههای سیاسی متضمن هیجان و احساس است، تا این که صرفاً مبین تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت "خنثی یا منفعلانه" و یا عقلایی باشند. در واقع، تمام مفاهیم سیاسی در معرض هیجانات مثبت یا منفی (شناخت فعالانه) قرار دارند.
-
24 بهمن 1395 ساعت 15:35
مسائل منطقهای و بینالمللی
برآمدن ترامپ، هم بهعنوان شخصیتی سیاسی و هم بهعنوان برآیند نوعی ساخت سیاسی – اجتماعی که در صدد بازنمایی هویتی جدید برای خود است، موجب شکلگیری ایدههای متفاوتی در روزهای اخیر شده است. ایدههایی که در میانه فقدان پیشبینی و تحلیل، تا واکنش اضطرابآلود قابل دستهبندی هستند.
-
23 آبان 1395 ساعت 10:12
آمریكای شمالی
بدون شک، شخصیت ترامپ با عناصر کاریزمای قوی و گفتاری پوپولیستی، عنصر تعیینکنندهای در انتخاب وی –بدون پشتیبانی و همراهی اعضای برجسته حزب جمهوریخواه - بوده است.
-
بیست و هشتمین گفتگوی راهبردی مرکز بررسیهای استراتژیک
10 مهر 1395 ساعت 15:43
رویدادها
در ادامه سلسله نشستهای «گفتگوهای راهبردی» مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، در بیست و هشتمین نشست علیاشرف نظری عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران با موضوع «بایستههای توسعه و امنیت انسانی» سخنرانی خواهد کرد.
-
چالش فیشهای حقوقی و درک مخاطرات مرحله سوم فساد اقتصادی
23 مرداد 1395 ساعت 11:37
شفافیت و مقابله با فساد
پدیدة اخیری که پس از اختلاس سه هزار میلیاردی آشکار شد، بیانگر عبور از مرحله نخست فساد به مرحلة دوم است. مرحلهای که در آن با به کارگیری نوعی سازوکارهای تطهیرسازی و شبهقانونی، در بادی امر چنین تصور میشود که سکوت قانون موجب بروز چنین پدیده ای شده است. اما واقعیت مسئله این است که وقتی فردی در مقام تصمیمگیرنده و مجری قرار گیرد، چنین رخدادی دیگر غیر منتظره نیست. چنان که بسیاری از این مدیران که اینک دچار چالش فیش حقوقی شدهاند، مرجع تصمیمگیری دربارة حقوق و مزایای خود بودهاند.
-
5 دی 1394 ساعت 10:24
احزاب سیاسی
احزاب سیاسی اصلیترین کانون تجمیع خواستهها و علایق گوناگون تلقی میشوند که به واسطه حضور آنها، زمینههای ساختاری و عینی لازم برای تأثیرگذاری متقابل نیروهای سیاسی و اجتماعی بر یکدیگر و بر ساختارهای سیاسی فراهم میشود. یکی از مهمترین مسائلی که پیشروی تحلیلگران سیاسی میباشد، چگونگی فراهمآوردن بسترهای نهادینه و قانونمند جهت مشارکت مدنی- سیاسی افراد و گروههای مختلف اجتماعی است. در این میان احزابسیاسی اصلیترین کانون تجمیع خواستهها و علایق گوناگون تلقی میشوند که به واسطه حضور آنها، زمینههای ساختاری و عینی لازم برای تأثیرگذاری متقابل نیروهای سیاسی و اجتماعی بر یکدیگر و بر ساختارهای سیاسی فراهم میشود.
-
26 آبان 1394 ساعت 15:55
احزاب سیاسی
تاکنون مسئله بررسی احزاب از چشمانداز هویتی و بازخوانی فعالیتهای آنها از این موضع در دستور کار پژوهشگران این حوزه نبودهاست. از این رو شایسته است ضرورت مطالعه احزاب از چشمانداز هویتی را مورد توجه بیشتری قرار دهیم. زیرا مسئله هویت صرفاً مسئله اصلی جامعه ما نیست، بلکه همه جوامع همواره درگیر مسئله هویت و احساس تعلق ملی و ضرورت بازتعریف دائمی عناصر و زوایای هویتی خود هستند.
-
21 تیر 1394 ساعت 14:43
رویدادها
شاید این از تصادفیترین لحظات تاریخی باشد که ایران و یونان به عنوان دو میراثدار بزرگ تاریخی در وضعیتی قرار گرفتهاند که میخواهند از غرور خود دفاع کنند و جایگاه خود را بازیابند.
-
11 اسفند 1393 ساعت 18:39
حكمرانی و مردمسالاری دینی
بیتردید تجارب چهار دهة گذشته در نظام جمهوری اسلامی بیانگر نوعی بسترسازی مناسب برای برگزاری انتخابات آزاد و مشارکت حداکثری مردم در فرایندهای انتخاباتی است. از این منظر شاید بتوان گفت سطح رقابتپذیری و صفآرایی انتخاباتی همواره در شرایط مناسبی بوده است. پاسخگویی، مسئله دیگری که در کنار این امر میتوانسته بهطورجدیتری موردتوجه قرارگیرد. پاسخگویی دولتها پس از انتخابات، اصلی است که کمتر موردتوجه قرارگرفته و همین امر بعضاً منجر به عدم تعامل مستمر دولتها با مردم بهخصوص در دوره چهارساله دوم رؤسای جمهور پیشین بودهاست. بنابراین، شایسته است که در کنار رقابت سیاسی و انتخاباتی، اصل مسئولیتپذیری و پاسخگویی به مراجع و نهادهای قانونی و مردم در اولویت قرار گیرد. این امر میتواند به اثربخشی و کارآمدی بیشتر نظام سیاسی منجر شود.
-
28 بهمن 1393 ساعت 19:26
سیاست داخلی
در طول دهههای گذشته، مطالعه احزاب سیاسی از سوی پژوهشگران سیاسی با دغدغههای مهمی نظیر بررسی رفتارهای انتخاباتی، نظریههای رقابت، ساختار ائتلافهای حزبی، تحلیل سیاستگذاری، شکلگیری روندهای تمرکزگرایی سازمان حزبی، ... همراه بوده است؛ اما تاکنون مسئله بررسی احزاب مجازی و بازخوانی فعالیتهای آنها در دستور کار پژوهشگران این حوزه نبوده است. تحولاتی که در حوزه های مختلف تکنولوژیک به خصوص در حوزه تکنولوژی های ارتباطی- مجازی رخ داده است، موجب اهمیت یافتن کنش های سازمان یافته سیاسی در فضاهای مجازی شده است که بیش از هر مولفه دیگری در فضای کنونی نقش آفرینی می کنند. فقدان پژوهشهای علمی در این زمینه موجب شده است تا کمتر ادراک صحیحی از چگونگی شکلگیری فرایندهای جدید سیاسی و الگوهای نوظهوری که در جنبشهای جدید اجتماعی سر برآورده است، وجود داشته باشد.
-
6 مهر 1393 ساعت 17:18
حقوق شهروندی
شهروندی غالباً به معنای قدرت بخشی و توانمندسازی اعضای جامعه و برخورداری آنها از حق رأی، تصدی مناصب سیاسی، بهرهمندی از برابری در برابر قانون و استحقاق برخورداری از مزایا و خدمات مختلف حکومتی است. علاوه بر این، شهروند بودن مستلزم داشتن تعهداتی همانند پیروی از قانون، پرداخت مالیات و دفاع از کشور بوده است. درواقع، شهروندی سازوکاری برای تخصیص حقوق و مطالبات اعضای جامعه است که در نگرش رایج بیشتر در ارتباط با مفهوم دولت معنا یافته است. بنابراین، در میانة دولت ـ شهر عصر کلاسیک و دولت ـ ملت مدرن، مفهوم شهروندی از طریق مفاهیمی که در درون نهادها و تأسیسات جدید پدید آمدهاند، معنا یافته است و حقوق شهروندی مختص آنهایی دانسته شده که در یک جامعة سیاسی با ابعاد ملی زندگی میکنند.
جهت دستیابی به ظرفیتهای متعالی حقوق شهروندی در قانون اساسی جمهوری اسلامی و درک چنین امری بهعنوان هدف عالی سیاستگذاری توجه به توصیهها و راهکارهای ارائه شده در این متن میتواند مفید فایده باشد